Їж менше солі!

Їж менше солі!

Більшість українців навіть не підозрюють, що їдять удвічі більше солі, ніж це безпечно для здоров’я.

Добова рекомендована ВООЗ норма солі — не більше однієї чайної ложки без гірки, або ж 5 грамів. А українці в середньому споживають — увага — 12,6 г на добу. Такі дані національного дослідження STEPS https://lnk.ua/1V9kJxn4g.

✅ Сіль в раціоні дійсно важлива, адже в ній міститься натрій. Він підтримує баланс рідини в організмі, відповідає за проведення нервових імпульсів, допомагає м’язам скорочуватися і навіть впливає на ритм серцебиття.

Надлишок натрію в раціоні збільшує ризик гіпертонії — підвищеного артеріального тиску. А це «б’є» по серцю й судинах і може призвести до інсульту та інфаркту.

❗️Саме серцево-судинні захворювання — головна причина смертності та інвалідизації в Україні: https://lnk.ua/5V1R2Z5Nd.
Ще велика кількість солі ускладнює роботу нирок, призводить до затримки рідини в організмі та викликає набряки. Та ти вже сьогодні можеш самостійно зменшити ці ризики — не соли повторно їжу та прибери сільничку зі столу. Більше порад і інформації про сіль в харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49.

Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

#ЇжМеншеСолі!

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України

Головне джерело солі, яку ти споживаєш щодня не сільничка на столі

75% солі «ховається» саме у магазинних продуктах — перероблені м’ясні та рибні вироби, фастфуд, солоні закуски, соуси та приправи, хлібобулочні вироби. І лише 25% — ми отримуємо щодня із сільниці вдома. Такі дані науковців: https://lnk.ua/BNEMMqlNG.

 

❗️Найбільше солі містять ковбаси, сосиски, бекон, консерви, мариновані овочі, чипси, сухарики, солоні горішки та соуси. А ще — готові страви у закладах або відділах кулінарії в магазинах. 100 г таких продуктів може містити твою добову норму солі! Багаті на сіль і звичні продукти, які ми їмо щодня, наприклад, хліб або сири.

 

ВООЗ рекомендує до 5 г солі на добу (чайна ложка без верху), українці в середньому споживають удвічі більше! Зверни увагу на свій щоденний раціон, бо повномасштабне вторгнення росії негативно вплинула на наші харчові звички. Дослідження кажуть, що майже половина українців почала вживати більше нездорової їжі (42%). А ще через зростання цін 64% обирають дешевші продукти, які також можуть містити багато солі: https://lnk.ua/k4x99R8ey.

 

Тому читай упаковку на продуктах, де вказана поживна цінність: обирай ті, де менше солі на 100 г! Таку інформацію вказують більшість виробників. А якщо любиш солоні продукти і не можеш відмовитись, тоді спробуй їх їсти вдвічі менше.

 

Ще поради і корисна інформація про сіль в харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49

 

Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

#ЇжМеншеСолі!

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України

Макети з посиланнями:

 

https://drive.google.com/drive/folders/1vP5mXM6RegwGWEIpgIAMwu2JF2x2_MIk?usp=share_link

 

https://drive.google.com/file/d/15iix4VGEJn88In3bio8Oteu8LHy2yAVH/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1WUge-jbRXPxDqAbrGgnUrFW9SR5mhOB9/view?usp=share_link